Добър ден.Моля за консултация относно лице,което на 30,04,2013г навършва точно 8 месеца тудов стаж,/на работа от 01.09.2012г и  това му е първата работа//.Има ли право той на платен годишен отпуск за 2013г и в какъв размер? По чл.155 ал.2 трябва да има,но за 2013г той е изработил само 4 месеца?  или това няма значение?
Добър ден.Моля за съвет относно върнат болничен от НОИ.Поради лош почерк на лекар и моята невнимателност в Д1 за месец март  подадено 16 раб.дни в болничен,а след корекция на болничен,излиза че лицето било 10 дни болничен.Сега трябва да подам корегираща Д1 само за това лице, за тези 6 раб.дни - какво да пиша?Возможно ли да дам тези дни - неплатен отпуск/за да не довнасям осигуровки/? Или да пиша платен отпуск и там става "каша" с Д6?
Моля за съвет.Лицето има 2 трудови договора при един работодател/1-й на 8 часа,втория - по чл.110 от КТ - за 1 час/.Как  е  правилното начисляване на заплата и подаване на Д1?1-й вариант - в брутната сума е сбор на заработка и клас от основен договор и заработка от допълнителен и съответно начисляване на осигуровки от сбора. 2-й вариант - в ведомост лицето зе записва 2 пъти и изчисляване отделно по всякий договор, и Д1 се подава -  2 записа за един и същ човек,за всеки договор - отделно.
Здравейте,моля за съвет.Имаме работещ пенсионер на ТД вече 2 години, сега той иска УП-3 и УП-2 за този период за преизчисляване на пенсия./Вопрос -ако беше подавал тези УП за всяка година по-отделно,а не за 2 както сега,по-голямо увеличение бил ли получил?Или с други думи,загубил ли той,като не подавал УП-та след като работил 1 година?